مهاجمان در فوتبال ایران همانند کبریت بی خطر!
سهم عناصر تهاجمی تیمها در گلهای این فصل لیگ برتر چقدر است؟
به گزارش ورزش 360، با پولهایی که در لیگ برتر پیش از شروع فصل رد و بدل شد و سر و صدایی که نقل و انتقالات تابستانی برای جذب بازیکنان مطرح و ستاره به راه انداخت، تصور میشد لیگ جدید پویاتر، پرگلتر و جذابتر دنبال شود؛ اما واقعیت این است که رکود گلزنی در بین هر ۱۶ تیم لیگ برتر آنها را به کبریت بیخطر تبدیل کرده است. طی سالهای اخیر تعداد گلهای آقای گلهای هر فصل، زنگ خطر را برای ما به صدا درآورده بود؛ اما از آنجا که توجهی به این آمار منفی نشد این روند ادامه پیدا کرد تا امروز شاهد عملکرد سؤالبرانگیز و پرانتقاد از مهاجمانی باشیم که با وجود هزینه گزافی که روی دست باشگاهها گذاشتهاند، کارایی لازم را نداشته باشند.
ناکامها
عملکرد مهاجمان لیگ برتر نشان میدهد مهاجمان در این فصل ناکامترین بازیکنان در تیمهای خود به حساب میآیند، بهطوریکه آمار به شدت به ضررشان است و هنوز پس از گذشت ۱۰ هفته از رقابتهای لیگ برتر نتوانستهاند آنطور که باید خودی نشان دهند. بهترین گلزنان این فصل از رقابتها تاکنون موفق نشدهاند بیش از ۴ گل به ثمر برسانند که با احتساب برگزاری ۱۰ هفته از مسابقات لیگ برتر به طور میانگین 0.4 در کار خود موفق بودهاند. بازیکنانی همچون مهرداد قنبری از خیبر خرم آباد، رامین رضاییان از استقلال، امیرحسین حسینزاده و تومیسلاو اشترکالی از تراکتور و امین کاظمیان از آلومینیوم فعلاً با آمار ۴ گل در ۱۰ مسابقه صدرنشین جدول گلزنانند.
آمار ۱۴۳ گل از ابتدای فصل تاکنون درحالی به ثبت رسیده که ۷۸ رقابت برگزار شده و سهم مهاجمان در این گلزنیها آنطور که باید نبوده است. از ۳۹ مهاجمی که از ابتدای رقابتهای فصل جاری برای تیمهایشان به میدان رفتند فقط ۱۴ نفر از آنها موفق شدند بیش از یک گل به ثمر برسانند و سایرین به آمار یک گل از ابتدای مسابقات اکتفا کردند. به طور کلی از ۱۴۳ گلی که در این ۱۰ هفته بین تیمها ردوبدل شده فقط ۶۹ گل سهم مهاجمان است. این بدان معنی است که مهاجمان لیگ برتری در فصل جاری فقط ۴۴ درصد در گلزنیها سهیم بودند و الباقی اثرگذاریها از سوی بازیکنان غیرمهاجم صورت گرفته است.
آمار متزلزل مدعیان آقای گلی
در مسابقات لیگ بیستوچهارم بازیکنانی همچون کاوه رضایی، رامین رضاییان و امین کاظمیان بهتر از سایرین شروع کردند. کاوه رضایی با به ثمر رساندن سه گل، امین کاظمیان و رامین رضاییان با به ثمر رساندن ۴ گل، گلزنترین بازیکنان نشان دادند؛ اما بهمرور زمان میزان اثرگذاری آنها کمتر شد بهطوریکه بازیکنان دیگر جای آنها را گرفته و کمکم اشتیاق خود را برای گلزنی از دست دادند. در حال حاضر از جمع بازیکنانی که خود را به عنوان گلزنترین نفرات در لیگ برتر مطرح کردهاند فقط سه نفر واقعاً در پست مهاجم بازی میکنند و دو نفر دیگر جور مهاجمان ناتوان تیمشان را کشیدهاند. آمار گلزنیها در این دوره از رقابتها نشان میدهد مهاجمان چندان در گلزنی تیمشان تاثیرگذار نبودند. درواقع به جز امیرحسین حسینزاده که در تراکتور همچنان خوب عمل میکند سایر اسامی که در جدول گلزنان حضور دارند تقریباً بیمیل شده و نمیتوانند ادعایی برای آقای گلی داشته باشند. شرایط در جدول گلزنان پس از ۱۰ هفته از مسابقات به شکلی است که هر بازیکنی فقط در یک بازی میتواند خود را در این جدول جای دهد.
گرانقیمتهای پوشالی
در بین تیمهایی که با سر و صدای زیاد بازیکنانی را جذب کردند فقط سپاهان و پرسپولیس مهاجمان جدیدشان گلزنی کردند. علی علیپور پس از گذشت ۱۰ هفته فقط دو گل برای تیمش به ثمر رسانده است و در سپاهان نیز آقاییپور و لیموچی روی هم رفته سه گل به نام خود ثبت کردند. به این ترتیب این دو تیم که تلاش زیادی برای جذب مهاجمان مدنظرشان انجام دادند نتوانستند آنطور که توقع میرفت از آنها استفاده کنند. در حال حاضر سپاهان هرچند با ۱۳ گل زده عملکرد بدی در بین تیمهای لیگ برتری ندارد اما سهم مهاجمانش از این ۱۳ گل، ۷ گل بوده و 6 گل دیگر به کمک بازیکنان دیگر خطوط به ثمر رسیده است. پرسپولیس نیز با ۱۱ گل زده عملکرد قابل قبولی ندارد. آنها به طور میانگین تقریباً در هر بازی یک گل به ثمر رساندند و سهم بازیکنان تهاجمی از این ۱۱ گل فقط ۴ گل است که آن هم به لطف درخشش چند هفته اخیر وحید امیری که البته مهاجم نوک نیست، ممکن شد. در بین تیمهایی که مدعی به نظر میرسیدند استقلال وضعیتی به مراتب بدتر دارد و با میانگین یک گل زده در هر بازی شرایط بدی را سپری میکند، مخصوصاً اینکه مهاجمان کمترین سهم را در گلهای زده استقلال دارند. در بین تمام مدعیان فقط تراکتور است که وضعیت بهتری دارد. شاگردان اسکوچیچ تاکنون ۱۵ گل به ثمر رسانده و بهترین خط حمله لیگ را به خود اختصاص دادهاند. ۱۱ گل از این ۱۵ گل سهم مهاجمان تراکتور است و فقط چهار گل را بازیکنان غیرمهاجم به ثمر رساندند. به این ترتیب به نظر میرسد تیم تراکتور بهتر از سایرین عمل کرده و بیجهت نیست که دو مهاجم از این تیم با چهار گل زده فعلاً صدرنشین جدول گلزنانند.
سهم کم مهاجمان
با بررسی لیست اغلب تیمهای لیگ برتری یک نکته کاملاً مشخص است و آن اینکه مهاجمان زیادی چه از تیمهای پایه و چه بازیکنان بزرگسال در لیست این تیمها وجود دارند اما به کار گرفته نمیشوند یا کمتر فرصت بازی پیدا میکنند. ترکیب اغلب تیمها هجومی چیده نمیشود. بررسی مهاجمان تیمهای لیگ برتر نشان میدهد مربیان تمایل زیادی به استفاده پرتعداد از مهاجمان تیمشان ندارند. تأسفبارتر اینکه 7 تیم با تفاضل گل منفی شرایط بدی برای خود به وجود آورده و به نظر میرسد مربیانشان جرئت و جسارت استفاده بهتر از مهاجمان را ندارند. اگر شرایط در جدول گلزنان به همین شکل پیش برود باز هم شاهد لیگی کمگل خواهیم بود، بهطوریکه اگر موتور گلزنی مهاجمان روشن نشود و پس از وقفهای کوتاه که در لیگ به وجود آمده عملکرد بهتری از آنها نبینیم، چه بسا آماری ضعیف از آقای گلی را در این فصل از رقابتها، مهاجمان از خود بهجا بگذارند. با توجه به اینکه فصل گذشته پس از ۱۰ هفته از رقابتها ۷۷ گل به ثمر رسید و این فصل ۱۴۳ گل به ثمر رسیده، نمیتوانیم ادعا کنیم که لیگ کمگلی داشتهایم اما با توجه به سهم مهاجمان در این گلها میتوان ادعا کرد که آنها سهم کمی در باز کردن دروازهها داشتهاند.
فصل گذشته آقای گلی شهریار مغانلو با فاصله زیاد رخ داد و او را برای دومین فصل پیاپی آقای گل لیگ بیستوسوم کرد، به طوری که رقیبی برای او نبود. این بازیکن اما لژیونر شد و در فصل جدید دیگر او را در جدول گلزنان نداشتیم. با این حال بازیکنانی همچون رضا اسدی، رحمان جعفری، عیسی آل کثیر ، جواد آقایی پور، محمدرضا آزادی و محمدرضا سلیمانی رقابت جالبی در هفته پایانی داشتند؛ اما این فصل کمتر اثری از آنها میبینیم. به جز محمدرضا آزادی که در لیگ ایران بازی نمیکند رضا اسدی و عیسی آل کثیر از جمله ناکامان این فصل هستند و عملکردشان اصلاً قابل مقایسه با فصل گذشته نیست. رحمان جعفری نیز در این فصل فقط دو گل به ثمر رسانده و بازیکنان دیگر نیز یک گل در جدول گلزنان ثبت کردند. تنور رقابتها در جمع گلزنان فصل گذشته آنچنان گرم و داغ بود که تا هفتههای پایانی رقابت همچنان ادامه داشت؛ اما این فصل مدعیان آقای گلی فصل گذشته کم فروغ بوده و یا اثری از آنها در لیگ نمیبینیم.