در انتظار یک بمب خبری؛ مکالمات داوران باپخش میشود؟
داور بازنشسته لیگ برتر گفت: مکالمات داوران با داوران اتاق VAR باید ضبط شود ولی کاملا محرمانه بوده و صرفاً با مجوز فیفا قابل انتشار است.
به گزارش ورزش 360، سید مهدی سید علی درباره اینکه چرا در فوتبال ایران تنها یک داور داریم که میتواند با سیستم کمک داور ویدئویی VAR قضاوت کند، اظهار کرد: با توجه به اینکه سیستم VAR را در فوتبال ایران نداریم، از دو سال پیش تلاشهایی شد تا داوران بتوانند در کلاسها این تکنولوژی شرکت کنند. یک دوره آموزشی VAR هم توسط فیفا برای داوران لیگ برتر برگزار شد که سرتیفیکیت آن را گرفتیم، ولی صرفاً یک دوره آموزشی، تمرینی بود و ملاک استفاده از VAR نیست. باید یک دوره طولانی مدت گذرانده شود تا مجوز صادر شود. البته پیش از آقای بنیادیفر، علیرضا فغانی مجوز قضاوت را گرفته بود.
منصوری مجوز اتاق VAR را ندارد
وی ادامه داد: کسانی که داور VAR میشوند در دو بخش لایسنس میگیرند. مورد اول برای کسانی که در زمین قضاوت میکنند و مورد دوم هم برای داورانی که در اتاق VAR حضور پیدا میکنند. دلیل نمیشود کسی در زمین قضاوت میکند حتما بتواند در اتاق هم کمک داور ویدئویی شود. برای نیل به چنین مقصودی باید مجوز داور اتاق VAR را دریافت کند. نمونه آن محمدرضا منصوری است که در دو جام جهانی حاضر بوده و لایسنس قضاوت در زمین را دارد، ولی هنوز مجوز اتاق VAR را دریافت نکرده است. یک دوره کوتاه مدت دیگری باقی مانده که باید از سوی آقای منصوری گذرانده شود.
می توانستند از داور باتجربهتری در اتاق VAR استفاده کنند
داور سابق دربی سرخابی خاطرنشان کرد: تنها داور وسطی که مجوز قضاوت VAR را دارد موعود بنیادیفر است و ناچار باید از این داور استفاده میشد، با توجه به اینکه یک روز قبل از دربی مجوز استفاده از VAR صادر شد، بحث محدودیت ویزا را داشتیم (اگر میخواستیم از دیگر کشورها، داور VAR بیاوریم) برای همین از عراق که مشکل اخذ ویزا نداشتیم استفاده کردیم؛ زید ثامر محمد و حیدر عبدالحسن را از عراق آوردند. یک داور با تجربه دیگری هم عراق داشت و چون درگیر مسابقات داخلی کشورش بود شرایط حضورش در ایران فراهم نبود. اگر زودتر مجوز اخذ میشد، میتوانستند از داور باتجربهتری در اتاق VAR استفاده کنند.
بنیادیفر نفر اول لیست داوران بینالمللی ایران است
وی در مورد اینکه چرا فقط موعود بنیادیفر مدرک قضاوت VAR را دارد و دیگر داوری را نداریم که امکان استفاده از وی برای دربی وجود داشت، عنوان کرد: بنیادیفر نفر اول لیست داوران بینالمللی ایران است و با توجه به محدودیتی که برای اعزام داوران در کلاسهای آموزشی وجود داشت همه داوران را نمیشد اعزام کنند. به این دلیل بنیادیفر اعزام شد و دوره آموزشی خود را در ازبکستان گذراند.
فرهنگ VAR را به ذینفعان آموزش دهیم
سید علی در مورد اینکه در دربی مشخص شد باید نحوه بهره برداری و استفاده از VAR در کشور فرهنگ سازی شود، یادآور شد: قبلاً هم گفته بودم که نگران آمدن VAR نیستم و نگرانی من برای بعد از ورود این تکنولوژی است. دقیقاً همان اتفاق افتاد، ما نیاز داریم تا برای استفاده از تکنولوژیهای نوین در وهله اول، فرهنگ آن تکنولوژی را به ذینفعان آموزش دهیم. ذینفعان این تکنولوژی شامل مربیان، بازیکنان، عوامل مدیریتی باشگاهها و حتی تماشاگران هستند که باید از قوانین اطلاع داشته باشند. در دربی موعود بنیادیفر اگر میخواست مُر قانون را رعایت کند، چندین بازیکن به دلیل درخواست از داور برای بررسی صحنه مشکوک از طریق VAR، کارت زرد میگرفتند. همچنین طبق قانون هر یک از عوامل تیمها اگر وارد اتاق یا محدوده مونیتور VAR شود باید از سوی داور کارت قرمز بگیرد. به فال نیک میگیرم وجود این تکنولوژی را، ولی باید برای دیگر تیمها هم استفاده شود و از آن مهمتر، فرهنگ این ابزار مؤثر به ذینفعان آموزش داده شود.
تصاویر بسته سرمربی استقلال را نشان میداد
وی در مورد اینکه رفتار سرمربی تیم استقلال و اعتراضها و شادی پس از پنالتی و گل تیمش، جا برای برخورد داوری را داشت، تأکید کرد: اگر برداشت داور وسط یا داور چهارم تهییج یا تحریک تیم مقابل باشد، طبق قانون باید برخورد صورت میگرفت. چون دوربین تلویزیونی تصاویر بسته سرمربی استقلال را نشان میداد قابل اثبات نیست که رفتار وی مستحق برخورد انضباطی تیم داوری بود یا خیر.
مکالمات داوران با داوران اتاق VAR با مجوز فیفا قابل انتشار است
داور سابق دربی سرخابی در مورد اینکه عنوان شده فیفا اجازه انتشار مکالمات تلفنی داوران اتاق VAR با داور وسط را داده و باید مکالمات داوران دربی منتشر شود، تصریح کرد: بر اساس دستورالعملهای VAR مکالمات داوران با داوران اتاق VAR میبایستی ضبط شود ولی بر اساس مقررات فیفا کاملا محرمانه بوده و صرفاً با مجوز فیفا قابل انتشار است.